Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2010

Διεθνής Διαστημικός Σταθμός, υποψήφιο εργαστήριο για το παγκόσμιο κλίμα


O ISS κινείται σε τροχιά σε ύψος 350 χιλιομέτρων
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) ανακοίνωσε ότι δέχεται προτάσεις για τη χρήση του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS) ως εργαστηρίου για έρευνες στο παγκόσμιο κλίμα.
H προθεσμία για την υποβολή «ιδεών» λήγει τη Δευτέρα και ο ESA έχει ήδη δεχθεί 17 προτάσεις «από την κοινότητα της κλιματικής αλλαγής» δήλωσε από την έδρα του οργανισμού στο Παρίσι ο γενικός διευθυντής του Ζαν-Ζακ Ντορντέν.
«Δυνητικά ο ISS μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πλατφόρμα παρατήρησης για όργανα και πειράματα που αφορούν τις μελέτες του παγκόσμιου κλίματος, συμπληρώνοντας τις υφιστάμενες και προγραμματισμένες παρατηρήσεις από εξειδικευμένες πλατφόρμες» εξηγεί ανακοίνωση της ESA.
Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός, ένα κοινό πρόγραμμα της NASA, της ESA, της Ρωσίας, της Ιαπωνίας και του Καναδά, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στα τέλη του 2010, μια δεκαετία μετά την έναρξη των τροχιακών εργασιών, με κόστος γύρω στα 100 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ο ISS «προσφέρει μια ερευνητική εγκατάσταση πολλαπλών χρήσεων σε χαμηλή τροχιά μέχρι τουλάχιστον το 2015» αναφέρει ο ESA.
Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Ντορντέν αναφέρθηκε και στα οικονομικά της υπηρεσίας του, επισημαίνοντας ότι ο προϋπολογισμός του ESA πρέπει να «σταθεροποιηθεί» έπειτα από χρόνια ετήσιων αυξήσεων της τάξης του 10%.
Για το 2010 τα διαθέσιμα κονδύλια ανέρχονται στα 3,744 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου