Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

Ποτέ πριν δεν πλησιάσαμε τόσο κοντά στο Φόβο!

Το ευρωπαϊκό διαστημικό σκάφος Mex (European Mars Express) πέρασε σε απόσταση μόλις 67 χιλιομέτρων από τον Φόβο, το δορυφόρο του Άρη. Κανένα αντικείμενο φτιαγμένο από τον άνθρωπο δεν είχε ποτέ πλησιάσει τόσο κοντά, κάτι που αναμένεται να δώσει νέα στοιχεία για την ανάλυση και την κατανόηση του μυστηριώδους φεγγαριού (όνομα και πράγμα!).
«Κάτι δεν πάει καλά με τον Φόβο», σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA). Οι προηγούμενες προσεγγίσεις διαστημικών σκαφών, από πιο μακρινές αποστάσεις, είχαν δείξει ότι ο δορυφόρος έχει υπερβολικά μικρή πυκνότητα, πράγμα που σημαίνει πιθανότατα ότι η επιφάνειά του κρύβει πολλές μεγάλες κοιλότητες και κενά στο εσωτερικό του, το οποίο θεωρείται πορώδες σε ποσοστό 25 – 35%.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο Φόβος είναι ένας «σωρός» πλανητικών «σκουπιδιών» που κάποια στιγμή συμπυκνώθηκαν και αποτέλεσαν ουράνιο σώμα. Το σκάφος Mex, που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Άρη από το Δεκέμβριο του 2003, συνέλεξε στοιχεία για το βαρυτικό πεδίο του δορυφόρου, κάτι που θα επιτρέψει στους επιστήμονες να καταλάβουν την κατανομή της μάζας στο εσωτερικό του.

Μέσα στον Μάρτιο το σκάφος θα κάνει και άλλα κοντινά «περάσματα» δίπλα από το Φόβο και πλέον θα πιάσει δουλειά η φωτογραφική κάμερα του Mex για να τραβήξει φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης.

Ο Φόβος αργά αλλά σταθερά πλησιάζει προς τον Άρη και κάποια στιγμή αναμένεται να διαλυθεί στα εξ ων συνετέθη υπό την πίεση των ασκούμενων πάνω του δυνάμεων από τον «μητρικό» του πλανήτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου