Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

Οι πρώτες εικόνες από το διαστημικό τηλεσκόπιο WISΕ της NASA


Ο κομήτης Siding Spring απαθανατίστηκε με φόντο ένα μακρινό, γαλάζιο άστρο
Πασαντίνα, Καλιφόρνια

Ένας λαμπερός κομήτης· ένα μαιευτήριο άστρων· και ένα νέο πορτρέτο του γαλαξία της Ανδρομέδας. Η NASA δημοσιοποίησε τις πρώτες εικόνες από το WISE, ένα ευρυγώνιο διαστημικό τηλεσκόπιο που βλέπει το Σύμπαν στο υπέρυθρο φως.

To WISE (Ευρυγώνιος Εξερευνητής Υπέρυθρης Χαρτογράφησης) εκτοξεύτηκε το Δεκέμβριο και έχει ήδη μεταδώσει πάνω από 250.000 μη επεξεργασμένες εικόνες. Ορισμένες από αυτές δημοσιεύτηκαν την Πέμπτη στο δικτυακό τόπο της NASA ως επίδειξη των δυνατοτήτων του νέου οργάνου.

Το τροχιακό τηλεσκόπιο καταγράφει την υπέρυθρη ακτινοβολία, η οποία γενικά αντιστοιχεί στην εκπομπή θερμότητας. Μπορεί έτσι να ανιχνεύσει σώματα που είναι πολύ ψυχρά, πολύ μακρινά, ή καλυμμένα από σύννεφα σκόνης, και δεν διακρίνονται στα μήκη κύματος του ορατού φωτός.

Τέτοια αντικείμενα είναι για παράδειγμα οι αστεροειδείς και κομήτες που πλησιάζουν τη Γη. Μια από τις νέες φωτογραφίες απεικονίζει τον κομήτη Siding Spring, ο οποίος ανακαλύφθηκε το 2007 και προέρχεται από το Νέφος του Όορτ, ένα σφαιρικό σύννεφο κομητών που περιβάλλει ολόκληρο το Ηλιακό Σύστημα.

Η ουρά, ή κόμη του, μήκους 16 εκατομμυρίων χιλιομέτρων, σχηματίζεται καθώς ο ηλιακός άνεμος παρασύρει σκόνη και πάγους από την επιφάνεια του κομήτη.

Μια δεύτερη εικόνα (ένθετη αριστερά) δείχνει το γαλαξία της Ανδρομέδας, τον πλησιέστερο γείτονα του δικού μας Γαλαξία, σε ένα πανοραμικό πορτρέτο που καλύπτει ένα τμήμα του ουρανού με φαινόμενη έκταση 100 φορές μεγαλύτερη της πανσελήνου.

Το WISE είδε επίσης μια περιοχή έντονης αστρογένεσης μέσα στον Γαλαξία μας, καθώς και ένα πυκνό γαλαξιακό σμήνος στον αστερισμό της Καμίνου, σε απόσταση 60 εκατ. ετών φωτός.

Η αποστολή θα χαρτογραφήσει ολόκληρο τον ουρανό μιάμιση φορά μέχρι τον Οκτώβριο, οπότε αναμένεται να εξαντληθεί το ψυκτικό υγρό που απαιτείται για τη λειτουργία του οργάνου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου