Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

«Εκτός ελέγχου» ο δορυφόρος που εκτόξευσε η Βόρειος Κορέα


H κυβέρνηση της Πιονγιάνγκ είχε παρουσιάσει την εκτόξευση ως θριαμβευτική επιτυχία
H κυβέρνηση της Πιονγιάνγκ είχε παρουσιάσει την εκτόξευση ως θριαμβευτική επιτυχία   (Φωτογραφία:  Associated Press

Ο δορυφόρος που εκτόξευσε την περασμένη εβδομάδα η Βόρειος Κορέα, αψηφώντας τις αντιδράσεις της Δύσης, περιστρέφεται ανεξέλεγκτα και δεν παρουσιάζει σημεία ζωής, αναφέρουν αστρονόμοι στις ΗΠΑ και τη Βρετανία. Το θετικό πάντως είναι ότι το σκάφος, σε μέγεθος πλυντηρίου, βρίσκεται σε σταθερή τροχιά και δεν θα συντριβεί σύντομα στη Γη.

Η εκτόξευση της περασμένης Τετάρτης τράβηξε την προσοχή της διεθνούς κοινότητας επειδή ο δορυφόρος τέθηκε σε τροχιά με έναν πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς, ο οποίος θα μπορούσε με μικρές τροποποιήσεις να μεταφέρει τα πυρηνικά όπλα που είναι γνωστό ότι αναπτύσσει η απομονωμένη χώρα.

«Είναι σαφές ότι το σκέλος της αποστολής που αφορά τον πύραυλο λειτούργησε πολύ καλά για τη Βόρειο Κορέα» δήλωσε στους New York Times o Τζόναθαν ΜακΝτάουελ, αστρονόμος του Χάρβαρντ που παρακολουθεί τις διεθνείς επιχειρήσεις.

«Ο πύραυλος κατέληξε στη σωστή τροχιά, ωστόσο οι ενδείξεις που έχουμε δείχνουν ότι ο δορυφόρος εμφάνισε προβλήματα είτε κατά την άνοδο είτε λίγο αργότερα» ανέφερε.

Ο δορυφόρος θα έπρεπε να διατηρεί με ακρίβεια τον προσανατολισμό του, καθώς φέρεται να είναι εξοπλισμένος με κάμερα που θα παρέμενε στραμμένη στη Γη. Στο τηλεσκόπιο όμως ο δορυφόρος φαίνεται να γίνεται περιοδικά πιο φωτεινός και μετά πιο σκοτεινός, ένδειξη ότι περιστρέφεται αδιάκοπα γύρω από τον εαυτό του, είπε ο ΜακΝτάουελ, προσθέτοντας ότι η απουσία οποιασδήποτε μετάδοσης υποδεικνύει ότι το σκάφος δεν λειτουργεί καθόλου.

Το ίδιο εκτίμησε ο Ρόμπερτ Κρίστι, Βρετανός ραδιοαστρονόμος που προσπάθησε να καταγράψει σήματα από το δορυφόρο αλλά δεν άκουσε τίποτα.

Η ανεξέλεγκτη περιστροφή δεν αναμένεται πάντως να επηρεάσει την τροχιά του δορυφόρου, ο οποίος θα κάνει χρόνια να εισέλθει στη γήινη ατμόσφαιρα και να καταστραφεί κατά τη μετεωρική κάθοδο.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου