Στη... διπλή φύση του Ηλίου, την αγαθή με το ζωοποιό φως του και την εχθρική με τα νέφη της καυτής ιονισμένης ύλης, είναι αφιερωμένη η νέα ψηφιακή παράσταση του Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου.
Στο πιο κοντινό μας άστρο, τον Ηλιο, είναι αφιερωμένη η νέα παράσταση του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου, που ξεκινά να προβάλλεται με αφορμή και την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Διαστήματος
Η πρεμιέρα έγινε χθες και από αύριο η παράσταση, με τον τίτλο «Το άστρο της ημέρας», θα δώσει την ευκαιρία στους θεατές να παρακολουθήσουν από κοντά την προσπάθεια των αστρονόμων να αποκρυπτογραφήσουν τα μυστικά που κρύβει ο Ηλιος και να κατανοήσουν φαινόμενα, όπως η αέναη εμφάνιση και εξαφάνιση των ηλιακών κηλίδων, η ασταμάτητη ροή του ηλιακού ανέμου, οι τεράστιες εκροές ύλης από το στέμμα του, η παραγωγή ενέργειας στο εσωτερικό του κ.ά.
Στην τεράστια οθόνη-θόλο του Πλανηταρίου, που έχει έκταση 950 τ.μ. (όσο δυόμισι γήπεδα του μπάσκετ), συνδυάζονται όλες οι δημιουργικές και τεχνικές δυνατότητες, που παρέχουν σήμερα τα σύγχρονα οπτικοακουστικά μέσα και οι νέες τεχνολογίες μ' έναν τρόπο πραγματικά συναρπαστικό.
«Πρόκειται για την καλύτερη παράσταση που δημιουργήσαμε τα τελευταία εφτά χρόνια. Είναι μια παράσταση σπονδυλωτή, η οποία παρακολουθεί τον Ηλιο, από τη γέννησή του ώς τον θάνατό του και από τους αρχαίους πολιτισμούς της Αιγύπτου και των Μάγιας ώς τα τελευταίας τεχνολογίας επίγεια και διαστημικά τηλεσκόπια», μας λέει ο διευθυντής του Πλανηταρίου, Διονύσης Σιμόπουλος.
Μιλώντας για την παράσταση, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης, Ιωάννης Δαγκλής, στέκεται στη διπλή φύση του άστρου της ημέρας, του Ηλίου, που είναι το εγγύτατο στη Γη άστρο.
Από τη μια παρουσιάζεται η αγαθή φύση του Ηλίου του ηλιάτορα, του ευεργέτη της ζωής και της ανθρωπότητας, που μας διασώζει από το ψυχρό έρεβος του αχανούς διαστημικού σκότους και, από την άλλη, αναφέρεται η δολοφονική φύση του Ηλίου, τα νέφη καυτής ιονισμένης ύλης που εκτοξεύει προς όλες τις κατευθύνσεις, απειλώντας τα έργα των χειρών του ανθρώπου στο Διάστημα, αλλά και στην επιφάνεια της Γης, απειλώντας και τον ίδιο τον άνθρωπο, όταν τολμά να απομακρυνθεί από την προστασία του γήινου μαγνητικού πεδίου.
ΝΑΤ. ΜΠΕΡΗ enet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου