Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

Ο κατοικήσιμος πλανήτης που έγινε πρωτοσέλιδο «μπορεί και να μην υπάρχει»



Παραμένει ασαφές αν το σύστημα του άστρου Gliese 581 έχει τέσσερις πλανήτες ή πέντε (Φωτογραφία: ΑΠΕ )

Η ανακάλυψη του πρώτου εξωηλιακού πλανήτη εντός μιας «κατοικήσιμης ζώνης» έγινε πρωτοσέλιδο σε όλο τον κόσμο πριν από δύο εβδομάδες. Μόνο που μια δεύτερη ερευνητική ομάδα, η οποία προσπάθησε να επιβεβαιώσει την ανακάλυψη, απέτυχε να βρει ενδείξεις για την ύπαρξη του φιλόξενου κόσμου.

Στις 29 Σεπτεμβρίου, ομάδα Αμερικανών αστρονόμων ανακοίνωσε ότι το άστρο Gliese 581g, σε απόσταση 20 ετών φωτός από τη Γη, δεν έχει γύρω του τέσσερις πλανήτες αλλά πέντε.

Οι ερευνητές υποστήριξαν ότι ο πέμπτος πλανήτης, με την ονομασία Gliese 581g, έχει μάζα μόλις τρεις φορές μεγαλύτερη από της Γης και, το κυριότερο, κινείται σε τροχιά εντός της λεγόμενης «κατοικήσιμης ζώνης» γύρω από το μητρικό του άστρου. Εντός της ζώνης αυτής, το νερό μπορεί να παραμένει σε υγρή μορφή, δίνοντας την ευκαιρία για την εμφάνιση ζωής όπως την ξέρουμε.

Τώρα, όμως, ανεξάρτητη ερευνητική ομάδα του Παρατηρητηρίου της Γενεύης θέτει υπό αμφισβήτηση την εντυπωσιακή ανακάλυψη. «Δεν βλέπουμε καμία ένδειξη για την ύπαρξη πέμπτου πλανήτη» ανέφερε o Φρανσέσκο Πέπε, επικεφαλής της νέας μελέτης, σε email του προς τον δικτυακό τόπο του περιοδικού Science.

Από την άλλη πλευρά, όμως, η ομάδα του Πέπε δεν μπορεί να αποδείξει ούτε ότι ο πλανήτης δεν υπάρχει.

Η νέα μελέτη παρουσιάστηκε αυτή την εβδομάδα σε συνέδριο Αστροφυσικής Πλανητικών Συστημάτων.

Και οι δύο ερευνητικές ομάδες εξέτασαν το σύστημα του Gliese 581 χρησιμοποιώντας την ίδια τεχνική: κατέγραψαν τις ανεπαίσθητες ταλαντώσεις που προκαλούν στην κίνηση του άστρου τα βαρυτικά πεδία των πλανητών που κινούνται γύρω του.

Δεδομένου όμως ότι οι σημερινές τεχνολογίες δεν μπορούν να δουν άμεσα έναν τόσο μικρό πλανήτη, η οριστική απάντηση ίσως απέχει μήνες ή και χρόνια.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου