Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

Ρωγμές ανακαλύφθηκαν στο διαστημικό λεωφορείο Ντισκάβερι

Ρωγμές ανακάλυψαν οι τεχνικοί της NASA στο μέταλλο της εξωτερικής δεξαμενής του αμερικανικού διαστημικού λεωφορείου Ντισκάβερι, του οποίου η εκτόξευση είχε αναβληθεί για τα τέλη Νοεμβρίου, έπειτα από διαρροή υδρογόνου.
Έπειτα από τη ματαίωση εκτόξευσης του διαστημικού λεωφορείου στις 5 Νοεμβρίου, κατά το άδειασμα του υδρογόνου και του υγρού οξυγόνου από τη δεξαμενή, οι τεχνικοί εντόπισαν μια ρωγμή μήκους 51 εκ. στον μονωτικό αφρό. Το νέο πρόβλημα ανακαλύφθηκε την Τετάρτη, όπως αναφέρει η NASA στην ιστοσελίδα της.

Οι ρωγμές που εντοπίστηκαν σ' ένα στήριγμα από κράμα αλουμινίου έχουν μήκος περίπου 23 εκ. και αυξάνουν την αβεβαιότητα για την εκτόξευση πριν το τέλος της χρονιάς.

Υδρογόνο και οξυγόνο σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία, σχηματίζουν το καύσιμο το οποίο τροφοδοτεί τους τρεις κρυογονικούς κινητήρες του διαστημικού λεωφορείου. "Οι μηχανικοί εξετάζουν τις φωτογραφίες αυτών των ρωγμών για να προσδιοριστεί ο καλύτερος τρόπος να τις επισκευάσουν στην εξέδρα εκτόξευσης", λέει η NASA.

Ωστόσο οι τεχνικοί αντιμετωπίζουν πρώτη φορά παρόμοιο πρόβλημα. Αν η NASA δεν μπορέσει να επισκευάσει για εκτόξευση το Ντισκάβερι, μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου - τελευταία ημέρα για εκτόξευση μέσα στο 2010 - τότε θα πρέπει να περιμένει ως το τέλος του Φεβρουαρίου, περίοδο κατά την οποία μια άλλη εκτόξευση διαστημικού λεωφορείου, πιθανότατα η τελευταία, έχει ήδη προγραμματιστεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου