Κυριακή, 21 Νοεμβρίου 2010

Έρχεται ο νέος «δορυφόρος του καιρού»

Υπεγράφη ύστερα από μακροχρόνια αναμονή, η συμφωνία που θα επιτρέψει σε εταιρείες να ξεκινήσουν την κατασκευή ενός δορυφόρου νέας γενιάς, ο οποίος θα δίνει στοιχεία για την πρόβλεψη του καιρού στην Ευρώπη, όπως μεταδίδει το BBC.
Συγκεκριμένα, θα σχεδιαστούν και στη συνέχεια θα κατασκευαστούν έξι συνολικά δορυφόροι οι οποίοι θα δίνουν πληροφορίες για την εξέλιξη του καιρού κάθε ένα λεπτό.

Η γαλλική εταιρία Thales Alenia Space και η γερμανική OHB System θα αναλάβουν την κατασκευή τους, ενώ την επίβλεψη των εργασιών θα έχει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος. Οι δορυφόροι αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία έως το 2018.

Προβλέπεται επίσης να κατασκευαστούν τέσσερις ακόμη δορυφόροι απεικόνισης και δύο που θα μεταφέρουν ήχο, ενώ αναμένεται να τεθούν σε τροχιά γύρω από τη Γη και αυτοί στο άμεσο μέλλον.

"Είμαστε εξαιρετικά χαρούμενοι και αισθανόμαστε υπερήφανοι που θα συμμετάσχουμε στο πιο φιλόδοξο σχέδιο στην ιστορία της Ευρώπης" δήλωσε στο BBC o πρόεδρος της Thales Alenia Space, Ρέιναλντ Σέζνεκ.

Προς το παρόν δύο πλατφόρμες, η Meteosat-8 και η Meteosat-9, παρέχουν πληροφορίες για τον καιρό.

Το συνολικό κόστος της κατασκευής των νέων δορυφόρων φαίνεται πως θα αγγίξει τα 3,4 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου