Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010

Μένει στον Κρόνο ως το 2017 το «Κασίνι»

Η NASA ανακοίνωσε ότι παρατείνεται για μια ακόμη φορά η αποστολή του διαστημικού σκάφους «Κασίνι», προκειμένου να συνεχίσει την μελέτη του Κρόνου, των δακτυλίων και των δορυφόρων του.
Η μη επανδρωμένη αποστολή Cassini-Huygens έφτασε στον Κρόνο το 2004 και αρχικά σχεδιαζόταν να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2008, αλλά είχε πάρει μια πρώτη παράταση και τώρα μια δεύτερη.

Αν τα καταφέρει, το σκάφος θα μείνει στην περιοχή του Κρόνου μέχρι το 2017, σύμφωνα με το BBC. To 2007 το «Κασίνι» ανακάλυψε ένα νέο δακτύλιο γύρω από τον Κρόνο και έχει συλλέξει πλήθος στοιχείων για τα «φεγγάρια» του πλανήτη, μεταξύ άλλων ότι ο Εγκέλαδος κρύβει υγρό νερό κάτω από την επιφάνειά του.

Το «Κασίνι», σύμφωνα με το «Νιου Σάιεντιστ», θα γίνει το πρώτο διαστημικό σκάφος, που το καλοκαίρι θα αποκτήσει μια λεπτομερή εικόνα για το «καλοκαίρι» στο βόρειο ημισφαίριο του Κρόνου. Επειδή το έτος του πλανήτη διαρκεί 20 γήινα χρόνια, ποτέ μέχρι τώρα οι επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει να μελετήσουν υπό ήπιες καιρικές συνθήκες το βόρειο τμήμα του πλανήτη.

«Μερικές από τις πιο συναρπαστικές ανακαλύψεις στον Κρόνο μας περιμένουν», δήλωσε ο Μπομπ Παπαλάρντο, επικεφαλής επιστήμονας της αποστολής «Κασίνι» στο Εργαστήριο Αεριοπροώθησης της NASA στην Καλιφόρνια.

Το «Κασίνι» προγραμματίζεται να κάνει 155 περιφορές γύρω από τον Κρόνο, 54 διελεύσεις κοντά από το δορυφόρο Τιτάνα και άλλες 11 κοντά από το δορυφόρο Εγκέλαδο. Μεταξύ άλλων, οι επιστήμονες θα ερευνήσουν αν οι λίμνες υδρογονανθράκων στον Τιτάνα είναι εποχικές, γεμίζοντας με βροχή μεθανίου το χειμώνα και μετά εξατμίζονται το καλοκαίρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου