Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΘΕΑ!

Την ώρα που ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός πετούσε περίπου 350 χλμ πάνω από τη Γαλλία και την Ελλάδα το πρωί της Τετάρτης, αστροναύτες που πραγματοποιούσαν εξωτερικές εργασίες άνοιξαν τα κλείστρα της νέας πλατφόρμας παρατήρησης, εφοδιασμένης με το μεγαλύτερο παράθυρο που έχει εκτοξευτεί ποτέ στο Διάστημα.

Το παρατηρητήριο βρίσκεται στη νέα υπομονάδα Tranquility του σταθμού, ιταλικής κατασκευής, το οποίο εγκαταστάθηκε την περασμένη εβδομάδα και είναι το τελευταίο μεγάλο τμήμα του πολυεθνικού τροχιακού εργαστηρίου, κόστους άνω των 100 δισ. δολαρίων.

Στη μία άκρη του Tranquility βρίσκεται ένας θόλος παρατήρησης που προσφέρει θέα 360 μοιρών στη Γη, στον ίδιο τον σταθμό αλλά και στα σκάφη που προσεγγίζουν για ανεφοδιασμό. Μέχρι σήμερα η καθοδήγηση βασιζόταν μόνο σε κάμερες.

Ο πανοραμικός θόλος, με ύψος ενάμισι μέτρο και διάμετρο πέντε μέτρα, αποτελείται από έξι τραπεζοειδή παράθυρα διατεταγμένα γύρω από ένα μεγαλύτερο, κεντρικό, πολυεδρικό παράθυρο.

Στη διάρκεια του διαστημικού περιπάτου της Τετάρτης, δύο αστροναύτες αφαίρεσαν το μονωτικό κάλυμμα που προστάτευε τον εξοπλισμό κατά την εκτόξευση και άνοιξαν ένα-ένα τα «παντζούρια» που κάλυπταν τα τετραπλά, θωρακισμένα κρύσταλλα.

«Όπως περιμέναμε, η θέα από το παράθυρο 7 [το κεντρικό παράθυρο] είναι συγκλονιστική» σχολίασε ο κυβερνήτης του ISS Τζέφρι Ουίλιαμς (στην ένθετη εικόνα αριστερά, η θέα στην έρημο Σαχάρα).

Το Κέντρο Ελέγχου της NASA έπαιξε ως μουσική υπόκρουση το τραγούδι Window on the World (Παράθυρο στον Κόσμο) του Τζίμι Μπάφετ και σχολίασε από το σύστημα επικοινωνίας: «Δεν νομίζω πως ο διαστημικός σταθμός θα είναι πια ίδιος μετά από αυτό».

Την Παρασκευή, το διαστημικό λεωφορείο που μετέφερε στον ISS τη νέα υπομονάδα θα αποσυνδεθεί από το τροχιακό συγκρότημα για να επιστρέψει στη Φλόριντα την Κυριακή.

Μόνο τέσσερις αποστολές της NASA στον ISS απομένουν μέχρι τα διαστημικά λεωφορεία να αποσυρθούν οριστικά το 2011. Έπειτα από την αποστολή και των τελευταίων ανταλλακτικών εξαρτημάτων και προμηθειών, οι Αμερικανοί αστροναύτες θα βασίζονται στα ρωσικά Soyuz για τα ταξίδια στον διαστημικό σταθμό.

Το νέο σκάφος της NASA, του οποίου ο βασικός σχεδιασμός δεν έχει ακόμα καθοριστεί, δεν αναμένεται να πετάξει πριν από το 2015 το νωρίτερο.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου