Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010

Ο Πλούτωνας κοκκινίζειΟι πάγοι λιώνουν και στον πλανήτη Πλούτωνα

Οι επιστήμονες της NASA υποστηρίζουν πως ο πλανήτης νάνος, ο Πλούτωνας, ο οποίος βρίσκεται στην άκρη του ηλιακού μας συστήματος, γίνεται ολοένα και πιο κόκκινος.
Με βάση εικόνες που λήφθηκαν από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble, υπολογίζεται ότι ο πλανήτης είναι περίπου 20% πιο κόκκινος από ό, τι παλιότερα. Οι ειδικοί εκτιμούν πως το φαινόμενο οφείλεται στις αλλαγές στην επιφάνεια πάγου του Πλούτωνα, καθώς εισέρχεται σε νέα φάση τροχιάς γύρω από τον ήλιο, η οποία διαρκεί 248 γήινα έτη.

Στις εικόνες, το κατεψυγμένο άζωτο της επιφάνειας του πλανήτη, εμφανίζεται πιο φωτεινό στο βορρά και γίνεται πιο σκούρο στο νότο. "Οι αλλαγές αυτές είναι κατά πάσα πιθανότητα, συνέπειες της τήξης του πάγου στην επιφάνεια του ενός πόλου και στη συνέχεια η εκ νέου πήξη του στον άλλο πόλο" αναφέρεται στη δήλωση του NASA Space Telescope Science Institute.

Ωστόσο μερικοί αστρονόμοι έχουν εκφράσει την έκπληξή τους από την αλλαγή. "Είναι μια κάποια έκπληξη να βλέπεις αυτές τις αλλαγές να συμβαίνουν τόσο πολύ και τόσο γρήγορα”, δήλωσε ο Marc Buie, του Southwest Research Institute και πρόσθεσε: "Αυτό είναι άνευ προηγουμένου".

Το 2006, οι αστρονόμοι υπονόμευσαν τον πλανήτη Πλούτωνα από “πλήρης πλανήτης” σε “νάνος πλανήτης”. Ο Πλούτωνας είναι ο μικρότερος πλανήτες του ηλιακού συστήματος. Με διάμετρο 1.195 χλμ., η μάζα του είναι περίπου ίση προς το 0,0021 της γης και πέντε φορές μικρότερη από τη μάζα της Σελήνης. Η θερμοκρασία της επιφάνειάς του υπολογίζεται στους -233° C, καθώς αποτελείται από πετρώματα και πάγο και καλύπτεται από ένα στρώμα παγωμένου αζώτου και ίχνη μεθανίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου