Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου 2010

Εντοπίστηκε η πιο μακρινή «δίδυμη» μαύρη τρύπα

Ευρωπαίοι αστρονόμοι ανακάλυψαν και παρατήρησαν μια μεγάλη μαύρη τρύπα, που είναι το πιο μακρινό από κάθε άλλο ανάλογο αντικείμενο έχει ποτέ παρατηρηθεί στο σύμπαν. Η ιδιομορφία της έγκειται στο ότι συνοδεύεται από ένα τεράστιο άστρο, το οποίο επίσης θα καταλήξει να μετατραπεί σε μαύρη τρύπα.
Η υπάρχουσα μαύρη τρύπα έχει μάζα 20 φορές μεγαλύτερη από τον ήλιο μας και βρίσκεται έξι εκατομμύρια φωτός μακριά, στο γαλαξία NGC 300. Η ανακάλυψη από τους ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Πολ Κράουδερ του βρετανικού πανεπιστημίου του Σέφιλντ, έγινε με την χρήση του Πολύ Μεγάλου Τηλεσκοπίου στο όρος Παρανάλ της Χιλής, σύμφωνα με το BBC.

Σύμφωνα με τους αστρονόμους, μέχρι το φως να φτάσει στη Γη, το συνοδευτικό άστρο θα έχει ήδη εκραγεί σε σουπερνόβα και θα έχει δημιουργήσει μια «δίδυμη» μαύρη τρύπα, δημιουργώντας ένα θεαματικό «ζευγάρι» μαύρων οπών, που η μια γυρίζει γύρω από την άλλη.

Οι μαύρες τρύπες συνήθως εμφανίζονται σε δύο μεγέθη: είτε είναι υπερμεγέθεις, πραγματικοί κολοσσοί, που ζυγίζουν από ένα εκατομμύριο έως ένα δισεκατομμύριο φορές περισσότερο από τον ήλιο μας, είτε είναι χονδρικά στα «μέτρα» του ήλιου μας, με μάζα περίπου δεκαπλάσια από αυτόν. Οι μαύρες τρύπες δημιουργούνται, όταν μεγάλα άστρα εξαντλούν τα πυρηνικά καύσιμά τους και «πεθαίνουν» καταρρέοντας προς το εσωτερικό τους.

Οι αστρονόμοι έχουν μέχρι τώρα βρει τρεις μαύρες τρύπες με μάζες πάνω από 15πλάσιες του ήλιου μας και όλες βρίσκονται σε άλλους γαλαξίες πέρα από το δικό μας. Ο εντοπισμός της νέας «τρύπας» έγινε, όταν οι επιστήμονες ανίχνευσαν την εκπομπή ισχυρής ακτινοβολίας Χ, που συνήθως εκπέμπεται από τις μαύρες τρύπες. Μόνο μια ακόμα «δίδυμη» μαύρη τρύπα (που συνοδεύεται από κάποιο άλλο άστρο, το οποίο με τη σειρά του θα γίνει μαύρη τρύπα), είχε μέχρι τώρα παρατηρηθεί.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι, με το πέρασμα του χρόνου, οι δύο μαύρες τρύπες θα συγχωνευθούν, εκπέμποντας τεράστιες ποσότητες ενέργειας με την μορφή βαρυτικών κυμάτων (αυτά προκύπτουν ως αναπόφευκτη συνέπεια της θεωρίας της γενικής σχετικότητας και περιγράφονται ως «κυματισμοί» στον ιστό του χωροχρόνου).

Διάφορες ερευνητικές ομάδες ψάχνουν να εντοπίσουν για πρώτη φορά τέτοια βαρυτικά κύματα και η συγχώνευση των μαύρων τρυπών θεωρείται μια κατ’ εξοχήν πιθανή πηγή δημιουργίας τους. Οι αστρονόμοι δεν γνωρίζουν ακόμα πόσο συχνό φαινόμενο είναι η συγχώνευση δύο μαύρων τρυπών, αλλά υποθέτουν ότι δεν είναι σπάνιο.

Η σχετική επιστημονική εργασία θα παρουσιαστεί στο μηνιαίο αστρονομικό περιοδικό “Monthly Notices” της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρίας της Βρετανίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου